Cand eram in clasa a 5-a, am pus mana pentru prima oara pe ‘Fotbal de la A la Z’ – editia internationala.
E o carte fantastica, scrisa in comunism. Practic, e google-ul suporterului nebun dupa fotbal dinainte de ’89. Cartea aia si numai ea, cu miile de ore de documentare din spatele paginilor, lega un fan cu acces limitat la orice fel de informatie de marile cluburi ale Europei in plina teroare comunista.
Pe langa cele mai importante detalii din istoria cluburilor, ai acolo echipe de start din cele mai tari meciuri, dar si ADRESELE de posta. Va dati seama la cel nivel de efort ajunsese omul care a scris-o, cata pasiune a fost acolo? Mihai Ionescu e genial, absolut genial, si merita tot respectul nostru.
In martie 1998, Manchester United facea 1-1 pe Old Trafford cu Monaco si iesea din Champions League in sferturi. Cu un an inainte, Dortmund a scos-o din semifinale cu victorie dubla, 1-0. Cum n-am fost om rau de mic, am zis sa ii ajut un pic pe baietii lui Sir Alex, sa le scriu o scrisoare. Acum daca tot aveam adresa lor, era pacat sa nu… 🙂
Said and done. Le-am bagat cateva randuri de incurajare, le-am spus ca la anu’ o sa fie mult mai bine si ca ii asteapta lucruri minunate, n-au de ce sa fie tristi. Aia e, se intampla, uite si Foresta e la retrogradare si e pacat de ea. Gen d-astea. 🙂 Nu stiu daca a functionat predictia mea, dar in anul urmator stim cu totii ce i-au facut lui Bayern in finala…
Cred ca persoana la care a ajuns scrisoare a apreciat vibe-ul pozitiv din ea. La o luna distanta, m-am trezit acasa cu un plic. L-am deschis plangand, cand am ajuns de la scoala. Eram in clasa a 6-a, nu mai primisem in viata mea un plic PENTRU MINE. Mama mi l-a lasat pe masa din sufragerie. L-am deschis aproape fara sa-l ating, de frica sa nu-l ranesc. Inauntru erau mai multe pliante cu istoria lui United, doua poze si un xerox cu autografele intregii echipe. Dupa saptamana de emotie care a urmat, am zis ca intre mine si United s-a stabilit o relatie, asa ca ar fi cazul sa-i chem pe la mine. Le-am mai scris o scrisoare, zicandu-le ca la mine acasa, in Bucovina, e cel mai frumos, si ca-i astept oricand, la orice ora, cand vor ei. Le-am pus inauntru si cateva poze, ca sa nu trebuiasca sa ma creada pe cuvant. Cand am ajuns la posta, doamna de acolo mi-a cantarit plicul si ne-am dat seama amandoi ca n-am bani sa-l trimit pe tot. A trebuit sa las doar o poza, am scos vreo doua-trei. Aia e, important era sa prinda ei IDEEA.
Manchester United n-a venit la Suceava, dar timpul a trecut in favoarea pasiunii mele. Cu anii, am intrat in mai multe grupuri de football groundhopping, unde mi-am facut multi prieteni de peste tot din lume. Daca n-a fost sa fie cu United, am zis sa ii chem pe oamenii astia la fel de nebuni ca mine sa ma viziteze in Bucovina.
Asa a aparut ‘Football in Heaven’. Champions League-ul de la sate. Oamenii vin, beau o bere, se imprietenesc, fac poze ca in Champions unor jucatori care in mod normal n-ar avea parte de asa ceva. Cea mai importanta e latura umana a povestii. Sunt oameni din toata Europa care iau in serios ceea ce vad in ligile a 3-a, a 4-a sau a 5-a din Romania. Care cer foi de meci si intreaba ‘cine-i ala cu numarul 10, ca e foarte bun?’. Football in Heaven e despre spiritul fotbalului si e minunat. Si pozele sunt ceva… Trebuie sa le vedeti! Iar legatura asta creata in 3, 4 sau 5 zile tine cu anii. Am avut cu mine englezi, norvegieni, francezi, germani, belgieni, spanioli, danezi, galezi, scotieni, turci sau cehi. Daca fotbalul nu uneste oamenii, atunci cine o face?
Pana acum au fost 4 editii. Dupa primele doua de la Suceava, am zis sa mut atentia si spre alte zone si m-am orientat catre Sibiu, Brasov si Prahova. La ultima editie, cea din septembrie 2019, au fost 55 de oameni. Conform expertilor pe care i-am consultat, a fost record mondial pentru o excursie externa de fotbal.
Daca nu va vine sa credeti ca e fantastic, bagati un click pe tagurile astea si vedeti cu ochii deschisi cat de frumos a fost: #fih4, #fih3, #sibiu2019.
Editia a 5-a era programata pentru martie 2020, dar domnu’ Arafat ne-a inchis usa in nas cu 4 zile inainte sa dam drumul la show. Erau inscrisi aproape 30 de oameni. S-au anulat toate meciurile, toate cazarile, toate zborurile. Dupa ce trece nebunia si uitam de COVID, sper sa putem relua bucuria.
Football in Heaven a fost si va fi mereu gratuit pentru participanti, care nu trebuie decat sa aduca niste rasete si pasiune in pachetul de acasa. De restul m-am ocupat eu, alaturi de niste oameni fantastici pe care i-am gasit in FRF, in AJF la Suceava, Sibiu, Brasov, Prahova sau Bistrita Nasaud.
Daca reprezinti un brand nebun dupa fotbal si vrei sa fii partener Football in Heaven, da-mi un semn. Pe tine o sa te coste ceva, da’ face! 🙂